Tőzsdebuborékok

Házilag, ingyenes hozzávalókból.

Somi András | October 28, 2016

A blog történetének (pláne az új blog történetének) legrosszabb címadásával igyekszem ellensúlyozni, hogy a beharangozás után két héttel jön a következő poszt (bölcs taktika). Igazából nem is olyan tőzsdebuborékok ezek, csak egy kis adatvizualizáció D3.js-ben.

Miről beszélnek az emberek?

A kísérlet célja a szemnek is tetszetős módon ábrázolni, melyik részvényekről folyik a legélénkebb diskurzus a piacon. Az ábrán minden buborék egy-egy részvény, a buborékok területe pedig azzal arányos, hogy a Stocktwits “trending” bejegyzéseiben hányszor említik a felhasználók. Minél többször fordul elő egy részvény, annál nagyobb és sötétebb a buborék.

(Animált az ábra, kattints a gombra, ha újból meg akarod nézni a csodát.)

Említések száma a Stocktwits-en

(A Stocktwits amúgy tőzsdéseknek szóló Twitter. A bejegyzésekben a hashtagekhez hasonlóan $ jellel kezdődő ún. cashtagekkel lehet jelölni az egyes részvényeket, pl. $AAPL-lel az Apple-t, $MSFT-vel a Microsoftot, stb. Ezek alapján is kereshetők, rendszerezhetők a posztok. Bár a Twitterre épülve indult a közösség, időközben külön platformmá nőtte ki magát, saját API-val. Ezt használtam én is.)

Ezek egyelőre csak statikus múltbeli adatok, egy péntek éjjel és vasárnap délelőtt közötti időszakról, összesen 1530 bejegyzésből. (Vidd az egérkurzort a buborékra, és megmutatja a papír nevét és az említések számát is.) Pont ez volt az a hétvége amúgy, amikor bejelentették, hogy az AT&T (T) felvásárolja a Time Warnert (TWX), ez világosan átjön az ábráról.

Mi értelme ennek az egésznek?

Igazi gyakorlati haszna így nem sok van, de…

  1. …legalább született egy bejegyzés a Dotkomra.
  2. …ez az első komplettebb D3.js próbálkozásom.
  3. …már ez a verzió is egész jól mutat.
  4. …legalább nagyon jót játszottam vele.

Ezeken felül is van még azért potenciál ebben a dologban. Például:

  • Lehet dinamikus, animálva mutatva az időbeli változásokat.
  • Lehet valós idejű, mindig az aktuális diskurzusnak megfelelően alakítva a buborékfelhőt.
  • Az egyedi buborékokról előugró extra információ is lehet sokkal bővebb.
  • A legérdekesebb dimenzió az lenne, hogy az egyes részvényeket melyik más papírokkal együtt emlegetik.

Ezekkel már akár gyakorlati értékről is beszélhetnénk, és nyilván sokkal izgalmasabb is volna a vizualizáció. A Stocktwits API sajnos nem túl megengedő, egyszerre legfeljebb 30 üzenetet ad vissza (“lapozható” formában, azaz további kérésekkel több üzenethez lehet jutni), és óránként maximum 200 lekérdezést engedélyez (azaz max. 18 másodpercenként lehet zaklatni, ha egyenletesen akarom csinálni), azt is csak a trending témákra, nem a teljes részvényszekcióra.

De biztosan lesz még folytatása ennek a miniprojektnek.

Itt van hozzá a kód is

Ez a script kaparja ki az említések számát az API által visszaadott adatokból, és rajzolja ki a grafikont belőle.

Header photo by Amador Loureiro/ Unsplash