Amikor a robotok egymásra licitálnak

A történelem nem ismétli önmagát, de néha rímel

Somi András | November 23, 2016

Előadok a mai HWSW Mobile! konferencián, a robo-advisor témakör pedig nyilvánvalóan nem maradhat ki. A napokban ezért végigjártam a legnagyobb szereplők honlapjait, így a két legismertebb robo-advisor, a Betterment és a Wealthfront oldalait.

Bár mindkét cég a saját algoritmusára és forradalmi technológiájára épít, a honlapjukon nagy betűkkel virít a “Nobel-díjas kutatás” és a “világszínvonalú befektetési csapat”, benne Burton Malkiellel és Charles D. Ellisszel, két, valóban legendás tőkepiaci közgazdásszal. (A Nobel-díjas kutatás az 1952-ben publikált modern portfólió-elmélet lehet.)

Slide a mai prezimből

Slide a mai prezimből

A Nobel-díj és nagy nevek emlegetéséről pedig rögtön eszembe jutott a Long-Term Capital Management sztorija. Az pedig nem szép történet.

Mi az a robo-advisor?

A befektetésekkel foglalkozó fintech világ egyik legforróbb területe. A robo-advisorok hatalmas mennyiségű értékpapír - jellemzően tőzsdén kereskedett befektetési alap (ETF) - múltbeli adatait felhasználva saját algoritmusok alapján “kikevernek” egy portfóliót a felhasználó (vélt) befektetési profiljához illeszkedve, és ezt a portfóliót folyamatosan karbantartják, kiigazítják. A hangzatos elnevezés mögötti alapgondolat nem új, ezt egészítik ki adatfeldolgozással, saját tudománnyal, szép dizájnnal és gálánsan adagolt marketinggel.

Long-Term Capital, rövid távon bukás

Dióhéjban ugyanis az LTCM nevű hedge-fund olyan összeomlást tudott produkálni 1998-ban, az orosz és dél-kelet ázsiai válságok után, ami a Lehman Brothers 2008-as csődjéhez hasonló, tovagyűrűző hatásokkal járt.

Az óriási baklövésre pedig senki nem számított, az alap hatalmas tőkét tudott összegyűjteni, részben a kezdeti látványos sikerei miatt, részben pedig mert a matematikai-statisztikai modellekre épülő befektetési stratégiáért két Nobel-díjas közgazdász, Myron S. Scholes és Robert C. Merton felelt, és ezt az alap büszkén hirdette is magáról.

Ez az első megrészegülés

Természetesen a látszólagos párhuzam ellenére sem a Wealthfront, sem a Betterment nem fog tőzsdekrachot okozni, több okból sem:

  • A robo-advisorok stratégiája egyértelműen passzív (a piacot követő), nem pedig agresszív aktív, mint az LTCM-é volt;
  • a Wealthfrontnál emlegetett két szakember szakterülete épp a hosszú távú, nyugis passzív befektetés, nem pedig a pillanatnyi piaci félreárazások felismerése;
  • a robo-advisorok ráadásul messze nem rendelkeznek annyi tőkével, hogy a rendszer egészét tekintve valódi kockázatot jelentsenek.

Ezzel együtt a Nobel-díj és nagy nevek emlegetése befektetési témában óvatosságra intő jel, mert eltereli a figyelmet a reális várakozásokról és a valós teljesítményekről (amiről persze nehéz beszélni az alig pár éves, épp a történelmi léptékkel is kivételes hosszúságú és intenzitású emelkedő piac derekán létrejött robo-advisoroknál).

Hosszú távon viszont szerintem is a robo-advisor lesz a domináns megoldás az egész piacon, kiszorítva rengeteg tradicionális szereplőt, csak most még nem tartunk ott (értsd: nem késett még le senki, hogy ezen a pályán elinduljon).

Header photo by Amador Loureiro/ Unsplash