Ilyen csúnyán nem néztem még be semmit

A bitcoin összeomlását vártam, de triplázott.

Somi András | December 17, 2016

Olyan lelkesen tudom verni a mellem, amikor egy sejtésem beigazolódni látszik (értsd: véletlenül beletrafálok valamibe), hogy időnként célszerű visszarángatni magam a földre. Most találtam hozzá egy durva mellélövést. Íme, ezt írtam a bitcoin árfolyamáról:

A belátható jövő sem lesz sokkal szebb szerintem, bár nyilván az alját lehetetlen megjósolni egy ilyen összeomlásnak, ráadásul még ha hosszú lejtment jön is, közben biztosan lesznek agresszív felhúzások is.
(Nagyot durrant a bitcoin-lufi - Dotkom, 2015. január 15.)

Milyen hosszú lejtmenet? 218 dollár volt a bitcoin ára a fenti bejegyzés írásakor, 2015. január közepén, most, szűk két évvel később pedig 790 dollár. Közben pedig tényleg csak futólag járt alig pár dollárral alacsonyabban. Telibe találtam a “piac alját” a károgással!

“Persze, hogy értek én a bitcoinhoz is!”

Ennél tanulságosabb példát a befektetőket (legalábbis engem) terhelő számos pszichés torzítás összjátékáról nem hiszem, hogy tudnék hozni. Csúcsra járattam a Dunning-Kruger-t, némi előítélettel, érzelmi torzítással, múltbeli trendek kivetítésével, megerősítési hatással és csordaszellemmel megfűszerezve.

Emlékeztem persze, hogy írtam egy nem túl pozitív hangvételű bejegyzést a bitcoinról, de azt tényleg csak e sorok írásakor fedeztem fel, hogy éppen a mélyponton vártam a további összeomlást. Azaz nemcsak a bejegyzés előtt, de utána se követtem aktívan a bitcoin, mint “tőzsdei” termék életét, az árfolyam hullámzását, a piaci hangulat változásait és a fundamentális tényezőket, mégis nagyon okosnak hittem magam.

2016-ban már más a helyzet, szorosabban követem az eseményeket ezen a fronton, de ez nem változtatja meg a történetet.

Akkor a bitcoin mégis oké?

Azt is érdemes leszögezni, hogy ha hasonló meggyőződéssel állítottam volna, hogy a bitcoin ára biztosan meg fog háromszorozódni, az pont ugyanígy helytelen lett volna. Az árfolyam emelkedése ráadásul önmagában nem teszi igazolttá azt sem, hogy a bitcoin a világ jegybanki pénzeit teljesen kiszorító, mindenható digitális pénzzé válna, megcáfolva minden károgót és kritikust.

Visszaolvasva a 2015-ös bejegyzést, és lehántva róla a sallangokat (van bőven), két szempont rajzolódik ki:

  1. A bitcoin, mint pénzügyi eszköz illanékony hitre épül, ami rendkívül kockázatossá teszi, emiatt pedig réteg jelenség maradhat.
  2. A bitcoin alapját képező rendszer (blockchain) viszont hosszú távon is hasznos és életképes technológia, aminek helye lesz a világban.

Ilyen módon megfogalmazva mindkettőt továbbra is érvényesnek tartom, és talán a piac fejlődése is ezt igazolja vissza. De nem így fogalmaztam meg, és szögezzük le azt is, hogy fogalmam sincs, hol lesz a bitcoin árfolyama két év múlva.

Header photo by Amador Loureiro/ Unsplash